Proč je relaxace tak důležitá?

Každý fyzický a často i duševní čin zatíná svaly. Někdy dokonce zjišťujeme, že jsou svaly zatnuté bez zjevného důvodu - ve stresu, při zvýšeném soustředění atd. Například když se učíme řídit auto, vynakládáme své veškeré soustředění na jednotlivé činnosti (sledování provozu, řazení apod.). Už patnáct minut řízení tak dokáže řidiče-začátečníka unavit natolik, že může cítit silnou únavu. A naopak, zkušený řidič může být čerstvý i po najetí stovek kilometrů. V jeho případě jsou totiž všechny úkony zautomatizované a není tedy potřeba tolik vědomé koncentrace.

Naše tělo je během zdravého spánku schopno vytvořit dostatečné množství energie nutné pro další den a tato energie je během dne postupně spotřebována. Někdy se ale může dokonce stát, že je velké množství energie spotřebováno během krátké doby kvůli stresu, špatné náladě, nepříjemným povinnostem, vzteku, zranění nebo podrážděnosti, jakmile dosáhnou určitého stupně intenzity. V průběhu pociťování negativních emocí totiž nevědomky zatínáme svalstvo a toto svalové napětí spotřebovává naši energii. 

Proto je velmi důležité naučit se správně relaxovat a tím přirozeně dobíjet naši fyzickou i duševní energii. Vědomé uvolňování nás dobíjí díky tomu, že necháváme odpočinout naše tělo, a také proto, že zaměřením pozornosti na naše tělo odpočívá i naše, během dne roztěkaná, mysl.

Fyzická relaxace

Začíná od konečků prstů na nohou a postupujeme nahoru přes všechny svaly až k hlavě, očím, uším atd. Pak teprve pozvolna uvolňujeme ledviny, játra a další vnitřní orgány. 

Mentální relaxace

Pomalu zklidňujeme mysl a jsme schopni cítit část přechodných pocitů jako bychom byli lehcí jako pírko nebo cítíme jen mír a radost.

Duchovní relaxace

Oddělíme sama sebe od pojmu svého tělesného bytí, odejímáme své podvědomé ego a tím pádem setrváváme ve své skutečné podstatě.

Chcete začít relaxovat a nevíte, jak na to?

Odpověď je jednoduchá. Přejděte na stránku s relaxačními a meditačními nahrávkami (které budou postupně přibývat). V nahrávkách Vás relaxacemi provedu.